Scoofie elektrische fietsen en scooters Roosendaal

Accu onderhoud

Onderhoud van uw fietsaccu

VERSCHILLENDE SOORTEN ACCU'S EN TECHNIEKEN

Verschillende accu technieken vragen om verschillende behandelingen. Dit is dan vaak ook de voornaamste reden van de tegenstrijdige berichten die circuleren. Maar ook is er verschil in laders onderling wat alleen maar bijdraagt aan de verwarring.

Aangezien verreweg de meeste fietsaccu’s tegenwoordig van Li-Ion techniek gebruik maken hebben wij de volgende richtlijnen opgesteld om zo lang mogelijk plezier te houden van uw fietsaccu.

Laad een lege accu zo snel als mogelijk!

U dient de accu zo snel als mogelijk te laden zodra deze leeg is. Doet u dit niet en legt u de accu voor langere tijd weg dan bestaat de kans dat de accu door zelfontlading in een diepontlading raakt. Hoewel dit voor iedere batterij schadelijk is, heeft dit voor Li-Ion accu's nog extra gevolgen; het BMSvoorkomt dat een accu die in diepontlading is geraakt, alsnog geladen kan worden omwille van uw veiligheid.

Laad uw fietsaccu tenminste iedere maand.

Naast het laden van de accu als deze leeg is adviseren wij ook om de accu te laden gedurende periodes waarin u de accu niet of nauwelijks gebruikt, zoals bijvoorbeeld in de winter.

Maakt u vooral veel korte ritten? Laad de accu niet na iedere rit!

Het veelvuldig volledig laden van een Li-Ion accu heeft een nadelig effect op de levensduur van de accu. Daarom adviseren wij bij frequente en korte ritten van minder dan 5km om de accu niet na iedere rit, maar bijvoorbeeld om de 2 of 3 ritten opnieuw te laden.

Laat de lader niet permanent gekoppeld aan de accu

Houd de lader hooguit een dag (of nacht) aangesloten en koppel deze daarna los van zowel de accu als van het lichtnet. Fietsaccu’s die voor 90% of 95% geladen zijn slijten namelijk minder snel en gaan dus langer mee dan fietsaccu’s die volledig geladen zijn en blijven. Niet alleen draagt u zo bij aan het milieu, ook bespaart u geld op de energiekosten.

Bewaar de accu vorst- en vochtvrij.

De actieradius kan bij koud weer drastisch afnemen. Echter voor het bewaren van een Li-Ion accu is kou helemaal niet zo slecht. Het kan dus geen kwaad om de fietsaccu in een garage of schuur te bewaren in de winter. Koudere temperaturen vertragen het natuurlijke verouderingsproces van de accu namelijk.
Wel adviseren wij om temperaturen beneden het vriespunt te mijden, ook vanwege de mogelijke vorming van condens; elektronica en vocht gaan niet goed samen.

Laad de accu nooit op beneden 0 °C vriespunt.

Li-Ion accu's mogen enkel boven het vriespunt geladen worden. Laden beneden het vriespunt resulteert in een chemisch proces met onomkeerbare schade tot gevolg wat de levensduur van de accu negatief beïnvloedt.

Gebruik uitsluitend laders die geschikt zijn voor uw accu.

Gebruik geen voedingen of laders voor andere accu technieken aangezien dit de accu ernstig kan beschadigen, soms met gevaarlijke gevolgen.